Søvn er en vigtig del af ens humør, energiniveau og trivsel. Det gælder i høj grad også for børn, som endda har brug for mere søvn end voksne. Har børn søvnproblemer, kan det påvirke familiedynamikken og det er derfor ikke mærkeligt at mange forældre stræber efter, at deres børn for nok søvn. 

Har dit barn også problemer med at sove, giver vi her gode råd til hvad du kan prøve at gøre. Forhåbentlig kan det have en positiv effekt, og afhjælpe nogle af jeres udfordringer.

Fast sengetid og rutiner

Første step er at skabe en fast rutine, som dit barn kan forholde sig til og genkender. Lav faste sengetider og prioriter at fastholde dem overfor dit barn. Hvornår en passende sengetid er, afhænger selvfølgelig af dit barn og alderen. 

Så meget skal børn sove om natten i forhold til alder:

  • 1-3 år: 12-14 timer
  • 4-6 år: 10-12 tier
  • 7-12 år: 9-10 timer 

Hos børn under 3 år er søvnmønstrene anderledes, da de også skal sove i løbet af dagen.

Så er det ellers bare at regne baglæns fra i står op, og finde et tidspunkt til sengetid. Udover den faste sengetid, er aftenrutinerne også vigtige. Begynd at gør de samme ting, inden barnet skal puttes. Børste tænder, klargøring af værelset, en godnathistorie og lignende. På den måde kan barnet mentalt forberede sig på, at det er ved at være sengetid. 

Børneværelsets indretning 

Det lyder måske banalt, men indretning i værelset kan have en stor betydning for barnets søvn. Ikke kun selve interiøet, men også belysning, temperaturen og duften. Ryd op på værelset, så der ikke ligger legetøj over det hele. Det indbyder nemlig til leg og aktivitet. Hav en rolig og hyggelig belysning inden barnet skal sove, og lad selv barnet slukke det lige inden i siger godnat. 

Du kan også tænke over temperaturen i rummet, eller om dyner, puder eller madras måske bør skiftes? Du kan også gøre brug af økologisk nattøj til børn. Hvis barnet har tendens til at skubbe dynen af i løbet af natten, kan man undgå at barnet vågner, fordi det fryser. 

Prøv eventuelt også med beroligende dufte, som undersøgelser har vist skulle have en god effekt.